ویتکاف و کوشنر در کاخ الیزه؛ متحدان اروپایی اوکراین بر تضمین‌های امنیتی تاکید کردند

مذاکرات برای پایان جنگ روسیه و اوکراین سرعت گرفته، اما مسکو هنوز برای دادن امتیاز تمایلی نشان نداده است

خبرگزاری رویترز از مشاهده پیش‌نویس بیانیه‌ای خبر داد که پیش از اجلاس پاریس و برای پایان بخشیدن به جنگ روسیه و اوکراین با حضور نمایندگان اروپا و آمریکا، تهیه شده است.

به گزارش این رسانه، متحدان اوکراین توافق خواهند کرد که تضمین‌های امنیتی باید شامل تعهدات الزام‌آور برای حمایت از کی‌یف، در صورت وقوع هرگونه حمله مسلحانه از سوی روسیه در آینده، باشد.

در این پیش‌نویس که هنوز باید به تایید رهبران «ائتلاف مشتاقان» (Coalition of the Willing)، از متحدان اوکراین، برسد که قرار است امروز در پاریس گرد هم آیند، آمده است: «این تعهدات می‌تواند به‌کارگیری توانمندی‌های نظامی، اطلاعاتی و پشتیبانی لجستیکی، ابتکارهای دیپلماتیک و اعمال تحریم‌های اضافی را شامل شود.»

استیو ویتکاف، فرستاده ویژه دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا، و جرد کوشنر، داماد ترامپ، برای شرکت در این اجلاس که قرار است بیش از ۲۷ رهبر در آن شرکت کنند، وارد کاخ الیزه فرانسه شده‌اند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

هدف از این دیدار آن است که سهم‌ها و تعهدات مربوط به تضمین‌های امنیتی آینده تا حد امکان نهایی شود تا در صورت برقراری آتش‌بس با روسیه، به اوکراین اطمینان خاطر لازم را بدهد.

پیش‌نویس بیانیه نشان می‌دهد گفتگوها درباره تضمین‌های امنیتی، در هفته‌های اخیر پیشرفت کرده، هرچند مسکو هیچ نشانه علنی‌ از پذیرش چنین ترتیباتی ارائه نکرده است.

تا همین اواخر، تمرکز اصلی بر وعده‌های کمک نظامی به اوکراین و مشارکت احتمالی در یک نیروی بین‌المللی اطمینان‌بخش بود، اما به گفته دیپلمات‌ها، اکنون توجه‌ها به سمت تضمین‌های حقوقی الزام‌آور برای کمک به کی‌یف‌ــ در صورت حمله دوباره مسکو‌ــ معطوف شده است؛ موضوعی که به گفته آنان احتمال واکنش نظامی را مطرح می‌کند و می‌تواند در بسیاری از کشورهای اروپایی بحث‌برانگیز باشد.

کی‌یف مدت‌ها است که اعلام کرده بدون تضمین‌هایی در حد توافق دفاع جمعی ناتو، نمی‌توان روسیه را از حمله مجدد بازداشت. در مقابل،‌ مسکو می‌خواهد هرگونه توافق صلحی اوکراین را از اتحادهای نظامی منع کند.

ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهوری اوکراین، در نشستی که در فرانسه برگزار می‌شود، حضور خواهد داشت. این نشست بخشی از تلاش‌های گسترده‌تر برای ایجاد یک موضع مشترک اوکراینی، اروپایی و آمریکایی است که می‌تواند به روسیه ارائه شود.

زلنسکی هنگام ورود به فرانسه در شبکه اجتماعی ایکس، نوشت: «هدف این گفتگوها فراهم کردن حفاظت و قدرت بیشتر برای اوکراین است. ما روی حمایت شرکای خود و گام‌هایی که می‌تواند امنیت واقعی مردم ما را تضمین کند، حساب می‌کنیم.»

مذاکرات برای پایان دادن به این درگیری تقریبا چهار ساله از ماه نوامبر سرعت گرفت. با این حال، مسکو هنوز برای دادن امتیاز تمایلی نشان نداده است، آن هم پس از آنکه کی‌یف خواستار اصلاح‌هایی در پیشنهاد آمریکا شد که در ابتدا همسو با مطالبات اصلی روسیه بود.

یک مقام ارشد اروپایی به رویترز گفت که در حال حاضر این امید وجود دارد تقویت ضمانت‌های ائتلاف به تحکیم تعهدات ایالات متحده که در مذاکرات دوجانبه با اوکراین ترسیم شدند، نیز کمک کند.

در پیش‌نویس بیانیه جلسه سه‌شنبه آمده است که متحدان در یک سازوکار نظارت و راستی‌آزمایی آتش‌بس به رهبری ایالات متحده هم شرکت خواهند کرد. این متن تاکید می‌کند: «یک سیستم نظارت مداوم و قابل اعتماد بر آتش‌بس وجود خواهد داشت. این امر به رهبری ایالات متحده و با مشارکت بین‌المللی، از جمله کمک‌های اعضای ائتلاف کشورهای داوطلب، انجام خواهد شد.»

در این پیش‌نویس، کمک‌های نظامی مداوم و بلندمدت به اوکراین و همچنین یک نیروی چندملیتی برای اوکراین نیز پیش‌بینی شده است.

این مذاکرات در حالی برگزار می‌شود که مسکو ادعا می‌کند پذیرای گفتگوها است و در عین حال کی‌یف و غرب را به دلیل مانع‌تراشی در برقراری صلح سرزنش می‌کند. در سوی دیگر، اوکراین و متحدانش می‌گویند روسیه عمدا در حال وقت‌کشی است و با طولانی‌ کردن مذاکرات، زمان می‌خرد تا از این فرصت برای تحکیم کردن دستاوردهای ارضی خود و تثبیت کنترلش بر مناطق اشغالی بهره گیرد.

روسیه در حال حاضر ۱۹.۲ درصد از خاک اوکراین، از جمله کریمه که آن را در سال ۲۰۱۴ به خاک خود ضمیمه کرد، کل منطقه لوهانسک، بیش از ۸۰ درصد از دونتسک، حدود ۷۵ درصد از خرسون و زاپوریژیا و بخش‌هایی از مناطق خارکیف، سومی، میکولائیف و دنیپروپتروفسک را در کنترل و تصرف دارد.

بیشتر از جهان